Amintiri din școala nouă

Liceul Tehnologic Onesti

Când ajungi prima dată pe strada Aurora, ai tendința să te întrebi „Când au început să construiască școli noi în orașul acesta?”

Clădirea impunătoare, curată, modernă, nu este nicidecum nouă, fiind dată în folosință încă din anul 1977, când și-a început misiunea ca Școala generală cu clasele I-VIII Nr. 7. Hainele cele noi au venit odată cu implementarea unui program de reabilitare cu fonduri europene și, odată cu această renovare, a avut loc și fuziunea școlii cu Grupul Școlar Auto Onești.

Grupul Scolar Auto Onesti are o istorie relativ scurta, el a aparut în reteaua de învatamânt a judetului Bacau odata cu transformarea fostului Grup Scolar Energetic din Onesti (Grup Scolar cu traditie pentru scolarizarea energeticienilor din zona Moldova, înca din 1956) în Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" si Scoala Profesionala Onesti.

Înca de la început, adica din 1991, scoala a fost reorientata spre meserii noi, care nu erau pregatite pâna în acel moment de alte scoli din judet, cum ar fi : sofer mecanic auto, electrician auto, tinichigiu vopsitor auto, reparator partea mecanica a autoturismelor, maistru electromecanic auto, tehnician coordonator în activitatea de transporturi, ospatar-vânzator în unitatile de alimentatie publica, ajutor de ospatar, sticlar. La toate aceste meserii se adauga si cele cu traditie în scoala, cum ar fi: electrician, lacatus mecanic, sudor, maistru electrician, maistru mecanic, maistru termoenergetica.

Actualele profile au o corespondenta deplina pe piata fortei de munca, lucru confimat de statistica Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca.

Daca pentru ultimele meserii enumerate scoala a beneficiat înca de la început de o baza materiala corespunzatoare, nu acelasi lucru se poate spune despre meseriile noi aparute începând cu 1991, pentru care conducerea scolii împreuna cu parintii elevilor, cadrele didactice si sporadic unii sponsori, au depus eforturi deosebite pentru dezvoltarea bazei materiale a scolii în conformitate cu cerintele legislatiei în vigoare.

Astfel a luat naștere Liceul Tehnologic Onești, instituție publică oferind programe de educație și formare în învățământul primar, gimnazial, liceal tehnologic, și profesional, la cursuri de zi și seral, precum și învățământ „A doua șansă”.

Misiunea şcolii este să ofere locuitorilor din Oneşti (şi nu numai) oportunităţi de educaţie accesibilă, de înaltă calitate, sprijinind în acelaşi timp dezvoltarea carierei, sporirea calităţii vieţii. Liceul Tehnologic Onești pregăteşte elevi în domenii și calificări pe care alte şcoli din zonă nu le pot oferi în condiţii similare: elevii de la clasele mecanic-auto, tehnician transporturi, electrician electronist-auto pot efectua ore de conducere cu instructorii şcolii în vederea obţinerii permisului auto categoriile B, C și E, existând posibilitatea ca, după absolvire, elevii şcolii să beneficieze de contracte de angajare la agenţii economici cu care sunt încheiate convenţii de colaborare (îndeosebi în domeniile auto şi alimentaţie publică).

Viziunea şcolii rezultă din analiza contextelor naţional şi regional, astfel că Liceul Tehnologic Onești îşi propune să asigure formare profesională iniţială şi pe tot parcursul vieţii, în domeniile prioritare: transporturi, mecanic, electric, turism şi alimentaţie publică.

Întregul colectiv al școlii – directori, cadre didactice și de instruire practică, personal didactic auxiliar și nedidactic – își desfășoară activitățile specifice având deplina convingere că aportul fiecăruia este un pas important pentru transformarea fiecărui școlar într-un adevărat cetățean și un profesionist a cărui valoare va fi apreciată de către societate. Pregătirea pentru câmpul muncii și pentru viața de pion activ în cadrul comunității din care fac parte elevii beneficiază de suportul a numeroși parteneri, agenți economici care au înțeles necesitatea scoaterii școlii dincolo de zidurile ei și deschiderea spre planul aplicativ al activităților specifice domeniului de calificare. Rolul modelator este îndeplinit și prin numeroasele activități extrașcolare propuse de către elevi, la care conducerea este mereu receptivă, considerând fiecare sugestie din partea școlarilor un semn al independenței, creativității și dorinței de autodepășire a acestora.

Crezând cu tărie că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte, iată câteva imagini din ceea ce se întâmplă în școala noastră! Vă așteptăm cu drag să ne călcați pragul!